Temizlik ve hijyen en sık duyduğumuz kelimelerden ikisi. Özellikle pandemi dönemlerinde önemi daha da artan ve daha sık telaffuz edilen bu iki kelime sağlığın devamlılığının da en önemli iki unsuru diyebiliriz.

Hijyen kelimesinin kökeni aslında Yunan mitolojisinden geliyor. Asklepios’un kızı Hygiea’nın isminden esinlenilen hijyen kelimesi oldukça eski. Hygiea ise sağlığı korumakla ve insan sağlığının bozulmasını engellemekle görevli bir tanrıça. Hijyen sözcüğünün anlamı bu şekilde daha iyi anlaşılmış oluyor.  

Temizlik hakkında epey malumatımız var ama hijyen kelimesinin hangi anlamı karşıladığını enine boyuna bilmiyor olabiliriz. “Hijyen ne demek?” sorusunun yanıtı bu noktada çok önemli. 

Temiz ve steril evler, ofisler, yaşam alanları, kısacası yaşayıp nefes aldığımız ve temas ettiğimiz her yerin temiz ve mikroplardan arındırılmış olması kişisel ve toplumsal sağlığımızı ciddi anlamda etkiliyor. 

“Hijyen nedir?”, “Hijyen neden önemlidir?”, “Hijyen kuralları nelerdir?” sorularının yanıtlarını sizin için derledik. İşte temizlik ve hijyenle ilgili tüm merak ettikleriniz…   

Hijyen Nedir? Neden Önemlidir?

Fransızca bir sözcük olan hijyen en kısa tanımıyla sağlık bilgisi demek. Canlıları, sağlığa zarar vermesi muhtemel olan durum ya da ortamlardan koruma maksatlı alınmış tüm temizlik önlemleri hijyen olarak adlandırılıyor. Hijyenin olmadığı tüm ortamlar insan sağlığını tehdit edecek özellikler taşıyor.  

“Hijyen nedir?”, “Hijyen nasıl sağlanır?” sorusunun yanıtını bilmek ve yaşamın her evresinde uygulamak daha kaliteli bir hayat için elzemdir.

Hijyen konusu sadece biz insanlar için değil bitki ve hayvanlar için de elzem olan bir husustur. Evcil hayvanlarımız ve yaşam alanlarımızda bulunan bitkilerimiz için de hijyenik bir ortam oluşturmamız şarttır.   

Hijyenin sağlanması aşamasında gerekli olan ve yine sıkça telaffuz edilen dezenfeksiyon, dezenfektan, sterilizasyon, sanitasyon gibi terimler de kulağımıza çok sık çalınıyor. Bu madde ve uygulamalar sayesinde hijyen sağlayarak sağlıklı ortamlar yaratabiliriz.

Hijyen Nasıl Sağlanır?

Hijyen bilgisi ve hassasiyeti her bireye henüz çocuk yaştayken kazandırılması gereken bir davranıştır. İlk olarak ailede daha sonra da okulda verilmesi gereken hijyen eğitimi ile birey bu eğitimi bir davranış kalıbı haline getirerek, tüm yaşamı boyunca kendisinin ve aynı zamanda yaşadığı toplumun sağlığını koruma konusunda pay sahibi olacaktır. 

Peki, “Hijyen nasıl sağlanır?” bu konuda neler yapmak gerekir bir de onlara bakalım.

Ev Ortamında Hijyen

*Sürekli temas halinde olunan kapı kolları, dolap kapakları ve tutamaçları, tezgahlar, musluk başları, telefon ahizesi, kumandalar ve buna benzer yüzeyler temizlik bezi ve dezenfektan ile düzenli aralıklarla silinmelidir.

*Lavabo, duşakabin, küvet ve klozetler sık aralıklarla dezenfekte edilmelidir.

* Mutfakta bulunan ve çok sık kullanılan alet edevatlar özenli bir şekilde yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.

*Çöp poşetlerinin ağızları çok sağlam şekilde bağlanmalı ve sızdırmadıklarından emin olunmalıdır.

*Et, balık, tavuk gibi gıdaların, iyi piştiklerinden emin olunmadan tüketilmemelidir.

*Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalı, özellikle bol yapraklı ve toprakta yetişen sebzeler sirkeli suda bekletilmelidir.

*Dışardan eve girildiğinde eller hemen yıkanmalı ve kıyafetler giyilmelidir.

Hijyen için güvenle kullanabileceğiniz Adonis Endüstriyel Temizlik Ürünleri bünyesinde yer alan Kişisel Hijyen El Yıkama Ürünleri ile sağlığınızı koruma yolunda önemli bir adım atabilirsiniz.

İş ve Sosyal Ortamlarda Hijyen 

*Ofis ve kalabalık işyerlerinde çok fazla kişinin kullandığı yemekhane, tuvalet, lavabo gibi mekanların temizlik ve hijyeni sık olarak yapılmalıdır.

*Ofis ortamları sık sık havalandırılmalı, her gün kullanılan araç ve gereçler sık sık temizlenmelidir.

*Sosyal bir çevrede bulunulduğunda buradan ayrıldıktan sonra eller muhakkak yıkanmalı, yıkama olanağı yoksa dezenfekte edilmelidir. 

Kişisel Hijyen Nedir? 

Hastalığa sebep olan mikropların vücuda bulaşmasını ve etrafa yayılmasını engellemek amacıyla kişilerin aldığı önlemlerin tümü kişisel hijyen kapsamına girer. Bu aynı zamanda kişisel bakımın da önemli bir parçasıdır. 

Düzenli olarak duş almak, dişleri fırçalamak, koltuk altı temizliğini yapmak, kulak temizliğine dikkat etmek, mutlaka deodorant kullanmak, el ve tırnak bakımına özen göstermek, genel vücut temizliğine dikkat etmek, çamaşırları her gün değiştirmek, kıyafetlerin temiz ve ütülü olmasına özen göstermek kişisel bakım ve kişisel hijyen konusunun temel unsurlarıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir